CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, 30 July 2008

Puding Roti

Semalam petang,dalam aku tengah lepak2 baring hilangkan penat balik dari lecture,aku teringat lak yg esok ade usrah. Kat rumah Abe plak tu. Aku tau tahap 'kehebatan' Abe memasak..buat milo...perghhhh power habis,care dia didihkan air,sungguh tersendiri. Tapi masak2 bende lain,aku tak sure la plak. So aku ade ah tekad nak sumbang sumthing tuk usrah nanti. Teringat plak puding roti yang Syikin pernah buat...

So aku terus ah mintak list barang2 nak buat puding roti tu. Dapat je list barang,aku terus pegi Nilgris. Tapi aku tak tau lak mana nak dapat agar2 (1st time buat bende2 ni). Thanx kat Nade sebab hafal semue susunan barang2 kat Nilgris tu,aku call tanyer je dia. Sebabkan tak sempat (malas sebenarnyer) nak masak,aku n Habib makan je kat Yo China!


Balik agak lambat. Pukul 10p.m,aku chat dengan Syikin nak tanyer care2 nak buat plak. Sebabkan agar2 tu pelik (bentuk mcm berus kasut),so aku kene fix web cam dulu,nak tunjuk kat die,sebab kalau ikot die,agar2 tu patot mcm bihun.


Dalam pukul 11 aku start masak. Susah wei, tak tipu. Bila dengar dia ajar mule2,rase senang je. Bila masuk dapur je,banyak lak soklan yang timbul. Actually sebab aku tak pandai nak agak sukatan tu kot. Nasib baik ah cikgu masak aku ni baik hati (tapi garang).


Pukul 12 lebih siap 3 ketul agar2 kecik. Tapi mana cukup,ni untuk balas jiran2 aku yg pernah bg sumting (lama tertunggak). So next adunan aku buat sendiri, kali ni agak cepat, 30 minit lebih sikit je dah siap. Hahaha..


Tak tau ah apa rasanya. Esok pagi nyer,aku bleh ah rase,sebab kene sejukkan dalam fridge dulu. Bagi aku sedap aje (puji diri sendiri)..pastu Habib plak rasa..bleh plak Habib yang jujur dan baik hati tu kate.. "lagi sedap dari dia buat..." hahahaha..sorry ah cikgu,nampak gaye,saye ah kene jadi cikgu lepas ni.. hahaha


5 minit lepas tu dapat sms.... "Usrah malam ni ditangguhkan pada hari Jumaat sebab junior ade end posting..."....perghhhhhhh berasap satu badan! habis satu malam aku pulon buat bende ni,last2,makan sorang je...


Tak de ah,sebenarnyer kalo pikir +ve, at least aku skrg dah tau ah buat bende baru.. ilmu gak ni kan..lagipun kalau dah niat baik, tak kemana..tapi may b niat aku kurang ikhlas kut..huhuhu..ok ah tu..


Sebabkan tak de usrah malam ni,so ulasan usrah minggu ni aku buat nanti2 je ah..lagipun baru tadi dapat tau esok ade viva ophthal ma!!!! (mengelupor mode-activated!)

Untuk resepi lengkap


p/s: tuk yang berkenaan..puding tu jangan kasi lebih manis mahupun kurang manis..sesedap rasa yek..hahahaha

8 kata-kata kawan:

Anonymous said...

aku memang kagum giler ah ngan ko wan...hehe mmg sedap ah...

Anonymous said...

sedapp!!!
ako dh rs!!

Mohd Izwan said...

habib: hahahaha..rahsie2 =p

anony..: mekasih

rashid said...

ala2 rancangan memasak, haha..
chef wan. (buang 'iz')

masak, jangan tak masak, sok bini beranak leh masak sindri, hihi..

Mohd Izwan said...

haha jauh nyer o pikir..

NuR^QaLBi said...

hihi...lawak je bace..
cam menarik je resipi tuh...
nak cube jugak..inshaALLAH...;)

amarladin said...

saya pon nk cuber la camnih.. haha

Mohd Izwan said...

Hanim: hahaha,dah x tau nak tulis pe..try ah buat.agak senang kot,tp leceh gak ah..

Ammar: cet! suruh ah die aja.. ermm roaarrrrr