CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, 9 July 2008

Preethi

Pernah dgr x org cakap cinta paling agong adelah cinte seorang hambe dgn Tuhannya?? tp pernah pikir reason knp org ckp mcm tu?? so nak share sini ah ape yg aku paham psl ayat tu.
Kalo kite bercinte,sure kite mengharapkan org tu pon cinte kat kite..bg aku ah,cinte dgn harapan tu bende same kot,x pon saling kaitan. Sebab kite sure mengharap sumthing dr org yg kite cintekan..
Cakap pasal harapan plak,bg aku ade kaitan dgn ambik risiko (risk). sbb dlm ushe kite mengharap sumthing tu,ade chance ah yg harapan kite tu meleset je..satu bende yg xleh nak nafikan kat sini,lagi tinggi kite mengharap,lg tinggi gak ah chance kite tuk telangkop dgn terok (sedih).
So dalam kite bercinte ni,harapan yg kite letakkan tu mmg ah tinggi..and jike malang,mmg terok ah telangkop nyer tu..bukan nak omong kosong,aku ngaku je yg aku pernah bercinte n pastu telangkop..lame gak ah baru nak diri balik..bukan ah kat sini aku nak bukak pekong di dade,tp ok pe,share kisah itam ni kat org lain tuk jadikan tauladan..lg pon,xde ah memalukan aku sgt pon..sempoi ah,bdk2 mude dulu2,sape suroh bercinte mude2..matang pon x lagi..haish~
nak cakap kat sini,mmg ah mase bercinte dgn manusie tu semue nyer indah, ade org kate,kentot die pon wangi..haish...hehehe..tp tu ah,sbb kan asyik bercinte,kite lupe bende lain.tp xsemue mcm tu kot,mcm aku dulu,beriye2 lah aku cube control..tp nak wat mcm ne,telangkop gak akhirnyer..mase bercinte tu,puas ah kite kate kat diri yg die ni lah org yg paling memahami diri kite,saling menyempurnakan sesame kelemahan etc. berani aku cakap kat sini,xde sape pon manusie kat sini yg boleh memahami diri kite 100% evn parents kite sekalipon..kadang2 tu,kite pon x paham diri kite sendiri...haish~
konsep ni pon bukan tuk awek je..bleh gak apply on kawan2.sbb aku rase ah,kawan2 tu lah yg jadi org selalu kite tengok n deal with..so nak atau x,sure kite akn expect sumthing dr die kot..lg akrab kite kawan,lagi tinggi ah kite expect dr die,n bile die betray ke,lg terok ah telangkop tu..
tp Tuhan amat memahami diri kite sangat2.die tau ape yg berlaku mase lepas,now and even in future. so kat sini dah tunjukkan ah sape lagi patot kite cinte kan..sbb Tuhan amat memahami,mengetahui dan menyayangi..so ape lagi yg kite nak?? sebot je sifat2 yg kite harapkan (mengharap je ah,xkan dapat nyer) dr awek kite,semue tu just perfect kat Tuhan kite. so bg lah pure love kite tu just tuk Allah sbb tu lah cinte yang agong..dgn cinte yg agong tu ah nnt,kite akn dapat gak kebahagian cinte dgn hambe2 Die yg lain,jika itu dah ditentukan olehNya.
Sebenarnya,semue harapan atas bende selain Tuhan,amat lah bahayekan diri..sbb ape2hal pon Qada' n Qadar tu xleh sape nak halang or betolkan. So bg aku ah,tuk elakkan kite telangkop dalam mengharapkan sumthing,better kite sandarkan harapan tu pade yg berhak,Allah. contoh paling mudah,bg konsep seorang pelajar adelah harapan dlm study. kalau kite mengharapkan tuk lepas exam,and kalau kite x lepas,sure kite akn telangkop (sedih).tp kalau ah kite mengharapkan keberkatan daripadaNya,kite x kisah pon ape akn jadi..tp yakin ah,Allah tu maha adil and mengetahui..Dia tahu ape yg kite deserve dapat..kire ni bleh dikaitkan dgn konsep tawakal. Mmg mudah aku nak cakap,tp nak buat agak susah..tp kalo kite ushe ke jalan yg benar dgn ikhlas,insya'Allah akn dipermudahkan..

Abu Hurayra reported that Rasullullah s.a.w said:
There are 100 parts of God's mercy and from that,He has sent down 1 part of mercy upon the Jinn and mankind and the insects and it is because of this,they love one another and treat each other kindly, and even the creatures treat their offspring with love,and God has kept 99 parts of mercy with Him with which He will deal with His servants on the Day of Resurrection
(Sahih Muslim)

Abu Hurayra reported that Rasullullah s.a.w said:
On the Day of Resurrection God will say: Where are those who have loved each other for My sake? Today I shall protect them in My shade when there is no other shade but Mine.
(Sahih Muslim)

p/s preethi is love in Kannada =p
Assalamualaikum..

2 kata-kata kawan:

nurul asyikin said...

brape byk word telangkop da~~~
btol2...cinta pd Allah adalah yg kekal dan tiada pnghalang... Cintanya melebihi sgalanya,tiada tolok banding...
p/s: tu la,dah tau x matured g bercinta buat pe! =p
nice post,keep it up...

Mohd Izwan Samion said...

hehe =p