CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, 7 July 2008

The Kite Runner



video

Ni ah latest movie aku tengok. Best gile..wajip layan cite ni..actually aku xtau pon yg cite ni diadaptasikan (betol ke eje ni) dr novel yg tajuk nyer pon same The Kite Runner-Khaled Hosseini. Buku ni aku x habis bace lagi,baru je dapat dr Ammar,may b next month kot baru habis. Aku mmg slow dlm bab bace buku ni. Haish~
Watak utame cite ni-Amir. Kirenyer cerite ni pade mulenyer flash back ape yg berlaku di Kabul,Afghanistan around 1975. Mase tu Amir tinggal bersame ayah and servant die. Hassan pulak anak kepade servant die,Ali. Hassan n Amir memang rapat habis.Hassan dilahirkan setahun mude dr Amir. Since hidup Amir yang agak terkongkong sbb ayah die org berpengaruh di bandar Kabul,Hassan merupekan sahabat die yang setie.. "for You,a thousand times over" sering die ucapkan tande kesetiaan die kat Amir.
Hassan n Amir punye cite2 tuk menjadi champion dalam annual event di Kabul, kite-fighting tournament. So diorunk ni mmg selalu ah main layang2. (Kite Runner). Nak cakap kat sini,scene diorunk main layang2 memang mantap ah..cool habis..and at last,diorunk berjaye gak jadi pemenang.
Disebabkan kesetiaan Hassan terhadap Amir menjadikan Amir x selese plak..Ade scene yg sedih lah menunjukkan Hassan tu setia gile kat Amir,sampai sanggup dilakukan ape saje tuk jage Amir. Dalam novel ni yg suku baru aku bace,mengatekan pade mulenyer yang Hassan mempunyai ibu yg selalu diejek oleh askar2 di Kabul. Pendek kate,life Hassan mmg agak sedih ah tuk dibayangkan. Friendship Hassan n Amir pon ramai budak2 Kabul x suke,sbb bg mereka Hassan hanye dipermainkan oleh Amir sbb Amir adelah anak tuan ayah die. Selepas satu scene tunjukkan mcm mane Hassan dibuli rakan sebabkan die setie sangat,Amir mule rase incomfortable ah and guilty kot..(aku kompius gak ape yg die rase sebenarnyer). So Amir pon kate Hassan coward (scene yg agak sayu) and at last die plan sumthing tuk fitnah Hassan mencuri tuk biarakan ayah die pecat Hassan n Ali.
Lepas Hassan n Ali kuar dr rumah tu,x lame lepas tu, Russians invades Kabul. Sebab kan bende tu,Amir n Baba pon pergi ke Pakistan then trus hijrah ke San Francisco,USA. Dapat life yang baru n Amir grad lepastu kawin dgn Soraya. Lepas tu ayah Amir,Baba meninggal dunie.Pada mase same,Amir and Soraya gagal mendapatkan zuriat,dikatekan disitu mustahil tuk mereke dapatkan zuriat,tp reason nyer xtau plak.
Tu yg flash back nyer scene. Lepas tu Amir dapat call dr uncle die,Rahim Khan. Rahim Khan suruh Amir selamatkan anak Hassan,Sohrab yang dibawah tahanan Taliban. So scene seterusnyer ni tentang perjalanan Amir dapatkan balik Sohrab. Pendek kan cerite,berjaye je Sohrab dibawe balik ke USA.
Tapi ade byk watak yg aku agak kompius dlm cite ni,sbb tu skrg tgh berushe habiskan bace novel die plak. Watak Baba yg bg aku mcm bi-polar plak..kejap2 aku nampak die ni baik (scene yg mane diorunk nak selamatkan diri ke Pakistan) and pade mase same,pada awal cerite nampak die ni jenis blagak, and ade ah satu kes tu yg mane nampak die ni jahat (Hassan).
Dalam movie ni plak,aku xtau ah ape yg berlaku sebenar kat Afghanistan tu,tp dlm movie ni nampak yg Taliban tu kejam habis. Ade scene tu yg tunjukkan hukuman merejam couple yg dituduh berzina..mmg aku akui aku x pernah nampak pon hukuman ni dilakukan..tp dlm movie ni ah nampak sungguh kejam..sebab tanpa diadili dgn betol and keadaan sekeliling yg menampakkan die lebih kejam. Tapi aku yakin gile,scene ni ade ah ditambah2 nyer,xpon nak ditunjukkan di sini bukan hukuman Hudud tu sendiri,tapi pemerintahan Taliban tu je..sbb pade mase same,ade scene yg mane nampakkan ketenangan Islam tu tercapai apabile Amir selepas selamatkan Sohrab,melakukan solat di masjid di Pakistan..so my purely opinion ah,movie ni just nak tunjukkan yg Taliban tu je zalim,bukan hukuman tu..
Banyak gak pengajaran and bende2 positive bleh dapat dlm movie ni,and pade mase x nafikan ah bende negative nyer..mcm pendapat Baba bout sins..haish~ terok gak,tp pandai2 ah kite berfikir mane baik n terok.
So hopefully summary yg aku buat x seberape ni dapat buatkan korunk tengok cite ni,sbb aku suke gile n bg sape dah tgk,sudi2 le tinggalakn komen yek..
Mane baik ambik buat panduan,yg salah buat sempadan..
Assalamualaikum

Salam

0 kata-kata kawan: