CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, 5 July 2008

Tele Novu

Tele=kepale and novu=sakit
Ni semue dalam bahase Kannada,local language here. Patutnyer kene tau ah bahase ni,sbb tiap2 kali kene ambik case,nak deal dgn patients kat sini,so kene ah tau bahase ni. Tapi mcm biase,aku just tau beberape words je,yg lain,tangan n kaki ku memainkan peranan selaku bahase isyarat. Boleh ah survive tuk simple case,kalo masuk case2 yg pelik,aku tarik je nurse2 kat situ.
Sebenarnyer nak cite kat sini aku tgh tele novu skrg. dah seminggu kot.mule2 sakit kat depan (frontal area) pastu since smlm kene kat belakang plak (occipital area). sakit tu,pulsating type,berdenyut2 tu..so aku pon plan ah nak g jumpe dokter pagi tadi.
mcm biase ah,since nak jumpe dokter ni,kene ah 'prepare' sumthing. at least kene tau ah pasal semue symptoms yg aku tgh rase skrg ni,and differential diagnosis..sbb 4sure ah akn kene tanyer dengan dokter tu..ubat2 pon kene gak tau,so bukak gak ah buku pharmac Tripathi aku tu.
aku lupe lak harini sabtu,so hari ni kat OPD adelah unit medicine aku yg lepas.tapi nak wat mcm ne,dah smp baru aku ingat,so aku request tuk jmp Dr. Alam Nawaz,sbb die sorang ni je ah yg sempoi dlm unit tu.Malang tol,die dah tukar unit plak and lagi malang,aku kene jumpe Dr. Vishal Garg. Perghhhh,bg sape2 yg kenal die,sure akan patah balik ah dr jumpe dgn die..tp nak wat camne,kepale ni sakit sgt. At least aku nk tau ape sbb,sbb xkan nak telan penadol je,evn aku tau selamat je ubat tu (NSAID).
Tengah2 tunggu die panggil masuk,tibe2 jumpe plak bdk batch aku yg tgh posting kat unit tu.Adoi ai,malu ma,tp nak wat mcm ne,aku dtg sebagai patient kali ni.Ade plak tu yg arap2 aku kene admit ward,so bleh ah diorunk ambik case dgn aku je,sbb senang sikit,bleh gune malay instead of kannada yg pening tu. Agak kurang hajar,tp sempoi je,nak je aku sepok,tp sakit kepale ni buat aku lebih sabar kot.huhu.lagipon aku x breakfast td,so agak rase nausea gak ah,and diorunk pon kate aku pucat time tu.
So bile masuk je bilik Dr. Vishal,trus terimbau kembali satu mase yg mane aku pernah kene halau sebab dtg lambat seminit. Perghhh,bengang gak pikir balik,tp nak wat mcm ne,die tu cikgu aku. Sabar2. Tapi kali ni die lain plak,mule2 masuk je,die senyum plak tu. pastu dengan nada sopan nyer tanyer ape prob aku..wa,aku rasekan seperti bukan bercakap dgn die. aku rase may b die dah lupe aku kot,sbb tu xde rase ape2 jumpe aku or may b die mmg baik hati mcm tu dgn patient..bagus ah mcm tu.
So lepas die tanyer sikit2 soklan,die x kate ape2 lak..so aku dgn selambe tambah info sendiri.aku bg tau aku ade h/o migraine (ni hasil aku prepare nak jmp dokter ah ni)..so die pon kate tuk skrg die xleh buat ape2,so die just bg analgesic drug Dynapar. Aku dah agak dah,sbb tu aku malas nak g jmp dokter mule2..tp die kate,kalo still sakit even after 2 days,baru ah nak mule investigation semue. ok gak kot,sbb kalo x,xpasal2 kene ambik blood n x-ray kepale aku ni.
So dr ape yg berlaku ni,aku rase,aku patut puji kot kat Dr. Vishal tu. care die layan kitorunk as student and patient amat ah lain. may b die tegas as a lecturer sbb kalo x,sure kene 'pijak' dgn kitorunk..tp as doctor,he becomes so cool ah,sbb kan die cool,aku rase more comfortable nak cite semue symptoms n ape2 je ah,so baru ah bleh dapat history yg gempak.. so bagi sape2 yg bengang dgn cikgu mcm aku ni,kene ah paham2 kan sikit tugas diorunk n sebab kenape diorunk behave mcm tu..
Assalamualaikum

4 kata-kata kawan:

shAiNe.aLi said...

baik belajar hindi

Mohd Izwan Samion said...

orang sini x gune hindi..org bangalore je gune hindi..sini Kannada,Malayalam,Tullu mahupon Tamil..pilih mane satu nak?? huhu

~NaiM~ said...

huhu. dr alam nawaz pindah unit mane?

Mohd Izwan Samion said...

x sure plak unit mane..tp bkn under Dr.Sydney lagi ah..