CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, 30 December 2008

Malpe!!

Assalamualaikum..

Since 25th Dec aku duduk sorunk kat rumah ni. Last practical exam 24th, so esok nya ramai yang gerak balik ke Malaysia. Tapi sebabkan aku cancle tiket jalan-jalan India,so aku kene stay kat sini. Train aku ke Chenai on 31st Dec,and flight dr sana on 2nd Jan. Kira kali ni aku sambut new year dalam train ah (bersama2 tempe)

Agak cuak gak nak pegi Chenai sorunk2. Tak de idea langsung pasal banda tu. Tapi menurut kata kawan-kawan aku, bandar ni standard bandar2 lama India seperti Mumbai dan Delhi..pendek kata padat penduduk dan agak kurang teratur. Compare dengan Bangalore yang merupakan bandar baru India,mestilah Bangalore lebih cool..hehehe..

So dalam mengisi masa cuti sorunk2 di Mangalore ni, aku pun decide nak pergi Manipal je. Kali ni tak de lah aku pergi naik motor,penat ah bawak motor sorunk2 2 jam..so aku naik bus je. Aku kira lucky ah,time macam ni lah kat Manipal ade Lagenda. Lagenda ni kira malam di mana student Malaysia buat persembahan. Lagenda pada malam ahad. Nak dijadikan cerita,nasib aku bertambah best bila budak2 KDU buat party..konon nya membalas open house yang mereka janjikan sejak raya puasa yang lepas.hehhee..tp ok lah..janji makan. Terima kasih semua..

Pagi ahad tu, kira sebelum Lagenda, kitorunk plan pergi Malpe beach..aku,Hafiz, Firdaus, Afiq, Khairil dan Aswan (nama penuh tu..) sebabkan jalan yang sepatutnya tutup, so kene ikut jalan baru. Gerak pukul 7 lebih kot..sejuk gila ah. Tapi best aja,layan sejuk2 di pagi hari. Sampai je sana,kami lepak2 'melayan' tempe yang asyik bermandi-manda. Lepas dah agak bosan, trus je pergi jeti Malpe,beli udang dan sotong untuk dimasak tengah hari nanti. Pergh,manis gile ah udang tu, sebab udang baru kot. Memang layan habis.






Malam Lagenda mula kul 6.30 petang. Tapi kitorunk pergi lepas magrib ah. Actually aku tak delah semangat mana nak layan Lagenda ni,sebab aku rasa benda sama je akan jadi..tarian rakyat Malaysia,fashion show pastu nyanyi. Tapi sebabkan budak2 ni pon masuk sama, dengan menubuhkan Peterfan..so aku kira hadir sebagai memberi semangat je lah. Diorunk bawak 2 lagu Peterpan. ok lah, ada kureng sikit sebabkan kesilapan teknikal..hehehe.. (kan aku cakap,kat Shivam lagi best).

Esok nya,hari isnin diorunk cuti sempena Lagenda tu. Tapi aku kene gerak balik Mangalore dah. Banyak lagi urusan nak buat before balik Malaysia. Tapi pagi isnin tu ade usrah kat Shivam. So ok je join diorunk punyer usrah, lama dah kami budak Mangalore tak adakan usrah sebab sibuk dengan exam. Di ketuai oleh Afiq dan Kerel. Kami mulakan dengan membaca surah Al-Qasas. Kami bincangkan serba sedikit intisari surah ni - kisah nabi Musa (awal surah) dan kisah kaum Qaroun (penghujung surah). Lepas tu Afiq share pulak pasal awal muharam dan kisah-kisah berlaku pada 10 Muharam. Di penghujung tazkirah dia, dia ingatkan kitorunk tuk membuat puasa pada 10 Muharam..so kat sini aku nak share beberapa hadis yang aku jumpa,semoga menjadi panduan dan kekuatan kita untuk melakukan ibadah sunat ini..

Abu Hurayra is reported to have said that Rasulluallah s.a.w said:
"After the month of Ramadhan, the best month to fast is the month of al Muharram, and after the prescribed prayers, the best prayer is the night prayer."
(Sahih Muslim)

It is reported from Hadrat Ayesha that:
"The Quraysh used to fast on the day of Ashura' before the advent of Islam, and the Messenger of Allah s.a.w also used to fast on that day. When he arrived in Medina he fasted on the day of Ashura and enjoined fasting on that day. Later when fasting during Ramadhan became obligatory, he ceased to fast on the day of Ashura' and whoever wished to fast on that day was free to do so and whoever did not,was free not to do so."
(Sahih Muslim)

Ibn Abbas was asked about fasting on Ashura'? He said:
"When you see the new crescent of Muharram, then calculate the days and fast on the ninth day."
He was asked if the Messenger of Allah s.a.w used to observe the fast on that day? He replied in the affirmative.
(Sahih Muslim)

Ibn Abbas is reported to have said:
"the holy Prophet s.a.w came to Madina and saw the Jews fasting on the day of Ashura'. He asked them 'Why do you fast?' They said 'This is a good day, it is the day on which God saved the children of Israel from their enemy, so Moses fasted on this day.' The holy Prophet s.a.w remarked 'I have better claim on Moses than you.' Thereafter he fasted during Ashura and enjoined the Muslims to do the same."
(Sahih Muslim)

It is related that Ibn Abbas was asked about fasting on the day od Ashura, and he said:
"I know of no other day which the Prophet s.a.w favored as the most excellent day to fast than this day, meaning Ashura' and this month, meaning Ramadhan."
(Sahih Muslim)

Harap kita hayati maksud hadis ni and menjadikannya panduan untuk kita melakukan amalan puasa sunat Muharam. (7th January 2009)..

Doakan aku selamat sampai ke Malaysia..bagi rakan-rakan Malaysia,meh ah buat plan jumpa time cuti ni...hehe..

Selamat 'Awal Muharam' dan Happy New Year!!

Wednesday, 17 December 2008

Nama Saya..

Assalamualaikum..

Makin lama,makin suram lak blog aku ni. Ala-ala hangat tahi ayam je orang kata. Pada mulanya banyak betul yang aku tulis,but recently macam dah kureng je. Last month satu pos je..hahaha..nak buat macam mana,ade tugasan lain.

Alhamdulillah dah selamat dah semua theory paper aku and semalam baru je habis practical community medicine. So tinggal lagi ENT practical (Sat) and last one ophthalmology practical (Wed). Then,merdeka lah aku sekejap. So far,tak tahu lah macam mana nak cakap,dah buat terbaik kot,so tawakal je lah. Harapkan doa dari korunk semua k..doakan aku dan kawan-kawan KMC yang lain. Insya'Allah..

Cakap pasal exam ni,bila dah habis theory paper nyer exam, so rasa agak lega lah. A night before community medicine pract,aku keluar makan dengan kawan aku. Konon-konon mahu bincang pasal statistic lah,sebab lama sangat dah aku tinggalkan ilmu maths ni. Tapi macam biasa lah,kalau dah bukan kat library tu,amat lah susah nak fokus kat study. So at last,bincang pasal benda lain. Tapi tak de lah aku nyesal pon,sebab topik yang kami bincang ni pun ade faedahnya. Bagi aku,ilmu tu tak terhad untuk akedemik je kan (tapi kalau dah malam exam tu,faham2 je lah,kene ah study tuk subjek esok!! sengal betul)..

Kami bincang pasal hal-hal disekolah dulu. Banyak gak,kongsi kenangan pasal zaman muda mudi (sekarang pun muda lagi). Pendek kata zaman yang masih 'mencari-cari' lah ni. Tiba-tiba kawan aky tanya...
"orang panggil ko apa ha dulu kat sekolah??"..
hahahaha..soalan yang agak seronok tuk kami bincangkan malam tu. Aku tak jawap pun soalan tu...sebab tak sempat pun aku jawap,dia dah jawap sendiri soalan tu untuk diri dia. Bila aku dengar je nama samaran kawan aku ni, memang kalau ikut kan hati, mahu saja aku terguling-guling dalam ccd tu...lawak bangat dong!! Memang jauh gila dari nama asal dia yang sedap telinga didengar... "ko tau tak kenapa orang panggil aku &^%$%"....aku just gelengkan kepala tanda tak tahu,walaupun aku dah boleh agak sebab dia,tapi sebabkan agak sensitif kot,so better dengar dari mulut dia aja...tapi serius memang lawak...
Dalam hati aku, terimbas balik lah panggilan nama yang pernah aku dapat dizaman sekolah SMAPK dulu..(tapi dah tak lagi dah) dan zaman KDU dulu gak..masing-masing ade reason nya aku dapat nama tu. (so rakan-rakan smapk n kdu,jangan lak timbulkan balik nama tu..) hahahaha..

So aku pun terdetik tuk tahu lebih pasal topik ni..so aku ada lah buat rujukan balik..ni antara hadis yang aku dapat pasal panggilan nama seseorang.....

Jabir ibn Abd Allah is reported to have narrated that a man named his newborn son as Mohammed. The people said that they would not permit him to call his son by the name of the Messenger of Allah, so he took the matter to the holy Prophet s.a.w and said..
"O Messenger of Allah, a son has been born to me and I have named him Mohammed, my people are not permetting me to name him after the name of the Messenger of Allah."
The holy Prophet s.a.w replied..
"Name yourselves (after my name) but do not use my Kunya, for I am Al-Qasim and I disburse the blessings of Allah (knowledge of religion, spoils of war and Zakat) amongst you."
(sahih Muslim)

Ibn Umar is reported to have narrated that the Messenger of Allah s.a.w said..
"The names dearest to God Almighty are Abd Allah and Abd Al Rahman."
(sahih Muslim)

Ibn Umar reportedly said that Hadrat Umar had a daughter named Asiya (disobedient), so The Messenger of Allah s.a.w changed her name to Jamila (beautiful).
(sahih Muslim)

Mohammed ibn Amr ibn Ata' is reported to have said..
"I named my daughter Barrah, then Zainab bint Abu Salama told me that The Messenger of Allah s.a.w forbade us to use that name, as my name was Barrah, but the Apostle of Allah s.a.w said that she prided herself with piety in that name. So the holy Prophet s.a.w changed her name to Zainab."
(sahih Muslim)

Dalam hadis yang 1st tu, kira menjawap soalan aku selama ni..'kenapalah orang melayu ni suka betul namakan anak dia dengan dimulakan Muhammad/Mohd/Mohammad..kira macam nama aku gak lah ni..'..alhamdulillah,sekurang-kurang nya nama aku ada lah maksud yang baik,sebab setakat ni aku tak jumpa lagi makna 'IZWAN' itu sendiri. Cakap pasal nama aku lak,bukan nak bangga diri lah,tapi adalah kawan India Muslim aku sini tanya aku makna nama aku,sebab bagi dia nama aku baru lagi kat sini,tak pernah dengar,tapi sedap disebut. Tapi tulah,malangnya aku beritahu yang nama IZWAN itu tiada maksudnya,tapi Mohd (Muhammad) tu besar maknanya..hahahaha..(boleh pulak promote nama aku)

Hadis yang 2nd tu pulak boleh lah diambil panduan untuk sesiapa yang sedang dan akan mencari-cari nama untuk mereka yang baru atau akan lahir.

Hadis yang 3rd and 4th tu tunjukkan betapa nama yang sempurna dan elok maknanya amat ditekankan oleh Rasullullah s.a.w sendiri..so tu lah,kadang-kadang kita ni yang selalu lupa,sesedap rasa je ubah nama orang yang sedap maksud dia menjadi terus sumbang..bukan apa,kalau kita fikir balik, bukan senang mak dan ayah kita mencari nama yang terbaik untuk anak mereka..dengan penuh harapan dan impian diorang tanamkan disebalik nama kita ni. So walaupun kita rasa cool dan 'mantap' dengan nama gelaran yang diberikan oleh kawan kita (apetah lagi kalau nama tu kita tak suka gila)..fikir-fikir kan lah impian dan harapan parents kita..lagipun nama itukan doa..tapi tahle,kalau nama samaran tu tak bawa makna yang negative,should be ok lah KOT kalau ada niat nak abaikan impian and harapan parents kita..tapi kalau lah nama samaran itu membawa makna yang negative (seperti nama yang dinyatakan dalam hadis 3rd n 4th)..so sama-samalah berusha mengubahnya,baik tuan punya nama itu sendiri mahupun rakan-rakan yang memanggil nama itu. Tegur-tegur lah kawan,nama pun kawan, sama-sama mahu yang terbaik untuk kawan kita, so doakan lah dia dengan nama yang baik.hahaha..ala-ala macam ucapan friendship day pulak..

ok lah,ni jelah idea yang aku ada. Moga teguran ni membawa kita sama-sama menjadi mereka yang lebih baik. Memang susah KOT nak berubah,tapi dengan niat yang ikhlas dan betul,insya'Allah akan dipermudahkanNya..

Assalamualaikum..

p/s: jangan terkejut lak lepas ni aku panggil nama korunk penuh..lol

Sunday, 7 December 2008

riCKeTtSial..

Assalamualaikum..

Actually aku tengah exam sekarang ni. Tapi ade gap 2 hari untuk hari ahad dan raya haji. So macam biasa lah,dah diberi kelonggaran masa ni,mula lah rasa malas balik nak study walaupun sedar masih ada lagi 2 paper (ENT n ophthal). 5th n 6th aku ade commed ppr. Nak cakap sikit lah pasal ppr ni.

Pada kebiasaannya, mestilah ppr 1 akan lebih mudah dari ppr2. Sama lah dengan commed ni SEPATUTNYA. So macam biasa,bila 2 hari lagi nak start ppr 1, aku fokus habis kat ppr ni. Actually ppr ni banyak topik nya,tp yang main nyer untuk essay questn adelah Epidemiological study dan satu lagi pasal communicable diseases. Yang menarik nak cakap kat sini part communicable dss ni lah. Sebabkan dalam buku Park (text book) tu terdapat kira2 30 lebih kot jenis dss,so lazim nya mengikot logik akal yang tak seberapa ni,agak tak larat tuk aku hafal semua dss tu. Sebabnya tajuk ni (communicable dss) cumalah cover 30% ppr1..so aku pilih je dss yang pernah keluar past year sekali dengan dss yang ade dalam question bank. Tu pun dah banyak,adelah dalam 10 lebih dss sekali dengan National Programme die sekali.

Mengikut kajian aku yang tak seberape ni, dss yang selalu ditanyer adelah seperti typhoid,cholera,chicken pox, TB, leprosy, AIDS, STD, malaria, chikengunya, brucellosis, anthrax, rabies dan beberape dss yang lain. Memandangkan banyak lagi topik-topik lain yang kene bace, aku just tumpu dan study kat dss ni je lah. Sekali yang kuar adelah RICKETTSIAL DSS!!!!!!!!!!!!!!!!

so faham2 lah ape yang aku cuba buat. Tak perlulah nak cakap kat sini. hehehe... ok lah tu, dah macam tu kehendak keadaan...terima je dengan hati terbuke (ayat pasrah). Moga aku lepas sudah le. So kat sini aku dan rakan-rakan KMC lain sama-sama memerlukan doa korunk tuk permudahkan urusan kami dan diberi kejayaan khususnya kat ppr 1 commed tu dan seterusnya untuk paper yang lain-lain.

Pengajaran nya, bak kata Anor, "kite tak boleh salahkan pembuat soalan tu 100% pun,sebab ape2 hal pun tajuk tu ade je dalam buku Park yang agak tebal tu." Ade betul gak kate2 die tu, kalau kite jenis mencari alasan, tak kemane lah kita,kekal di takuk lama lah jawap nya. So bagi mereka2 yang akan mengambil ppr commed (harap2 semua budak batch aku lepas dan tak perlu ulang ppr ni), khususnya batch KMC '06...selamat menghapal semua penyakit-penyakit dalam buku park itu dengan GIGIH sekali dgn national (India) prgrm dia sekali ok..tak ketinggalan tajuk2 yang lain!!! Insya'Allah sama-sama doa agar semua urusan kita dengan niat yang betul akan dipermudahkan. GAMBATE!!!

Kesempatan ni gak nak ucap selamat hari raya haji kat semue yang meraikannya. Moga kita sama-sama fahami makna perayaan ini sendiri...dan jangan lupa doakan kejayaan aku dan kawan-kawan KMC yang lain...

Assalamualaikum..

p/s:otak dah sampai Malaysia..

Wednesday, 19 November 2008

Penangan Exam..

Assalamualaikum..

Waa,lame betul aku tak tulis apa-apa dalam blog ni. Banyak gak reason kenapa aku tak tulis. 1st sebab tak ade idea nak tulis,sebab sekarang usrah dah tak ada and sikap aku yang susah betul nak bukak buku-buku untuk jadi rujukan. Lagipun macam aku cakap dalam post yang lepas, aku busy sikit dengan medicine posting and sesional exam. Tapi tu alasan je kot,sebenarnya aku sendiri yang malas nak tulis.

Banyak benda gak berlaku dalam tempoh aku 'senyap' ni..tapi malas lak nak cakap kat sini,sebab nanti nampak macam diari lak. hahaha..bosan ah nak cita pasal kisah hidup aku. Ape-ape pun, last weekend, aku, Abe, Alimin dan Halim merempit lagi ke Manipal. Kira ni kali ke-2 ah aku pergi manipal naik motor. Pada mulanya malas gak nak naik motor,tapi nampak gaya Abe and Alimin agak bersungguh-sungguh nak naik motor pergi Manipal, so ok je ah kot. Actually kat sana ada dianjurkan Food Festival. Kira student Malaysia kat sana bukak gerai jual makanan Malaysia lah. Lagipun masa tu batch aku baru je habis exam. So konon-konon nak relax-relax lepas exam ni,pergi ah melepak kat sana. Padahal tak de lah pulon mana aku exam kali ni,tapi time relax,aku join aja. hahaha..


Sebelum bergerak

Berhenti rehat kejap..kebas satu badan duduk sejam lebih atas motor dengan keadaan jalan di sini.

Perjalanan pulang. Berhenti minum air.


Ni 2nd time aku pergi Food Festival ni. last year pon aku pergi. Tapi tahun ni since aku kenal ramai gak budak-budak Manipal,so agak lebih seronok ah pergi sana...better ah dari tahun lepas. Lagipun member aku bukak gak kedai..Apiz and housemates dia bukak kedai ABC and junior KDU aku pula bukak kedai soto. Boleh lah, boleh lah puji masakan diorunk. Sedap ah..and memang ada rasa seperti masakan di Malaysia. Sebab diikutkan,agak susah nak masak masakan Malaysia kat India ni. Sebab banyak gak benda yang tak boleh dapat..seperti tepung pulut. Ye ah,banyak gak kuih muih kita yang gunakan tepung ni kan (KOT)..tapi boleh gak budak-budak ni buat cendol and onde-onde (buah Melaka)..kalau tak silap aku, benda ni kene guna tepung pulut KOT..hahaha Banyak lagi juadah lain,pendek kata rugi lah sapa-sapa budak Mangalore yang tak turun Manipal time tu..hahahaha..

Panorama Food Festival (atas).. Budak KDU yang buka gerai soto (bawah)


Sekarang ni aku busy gak lah prepare untuk final exam 3rd year. Tapi dalam tension dengan exam ni,banyak pulak benda lain yang aku buat. Macam 3 hari lepas aku baru je habis layan cita Jepun. 1 Litre of Tears. Memang mantap cerita ni. Memang ah banyak je sedih,tapi tu abaikan je lah. Yang buat benda ni best sebab betol-betol banyak moral values yang boleh kita ambil dari cerita ni. Secara ringkas, cerita ni mengisahkan seorang budak perempuan yang baru berusia 15 tahun dan dikenal pasti menghidap penyakit spinocerebellar ataxia. Disebabkan penyakit ni, lama-lama budak ni jadi lumpuh. Persoalan yang selalu timbul dalam diri budak tu adelah kenapa diri dia dipilih untuk menghidap penyakit tu? So bagi mereka yang bukan beragama Islam, susah lah kalau nak diberikan jawapan takdir. Tapi bagi kita yang beragama Islam,kita semua beriman dengan Qada' dan Qadar kan. Tapi bagus lah cerita ni, tunjukkan bagaimana dia hadapi dugaan hidup yang bagi aku amatlah berat tuk dihadapi. Bagi sapa-sapa yang tak layan lagi cerita ni, pergilah download and layan. Best tu, tak rugi tengok even nak dekat exam..hahahaha

video

Video ost 1 Litre of Tears

Masa nak dekat exam ni gak,tiba-tiba hobi aku mengambil gambar menjadi-jadi. Adelah hasil gambar aku yang aku share kat flickr. Bagi sapa-sapa yang sudi,pegi lah usha-usha and bagi komen sikit. Almaklumla,baru lagi nak berjinak-jinak dengan bidang ni. Banyak betul member-member aku yang share ilmu dia yang buat aku minat dengan fotografi. Thanx ah kat Musa, Nadirah, Zul dll.

So preparation tuk exam kali ni,aku bertekad tuk study di library. (baru 2nd day,dah rasa agak goyah dah ni). Susah tuk aku study kat bilik,banyak betul dugaan. Tapi aku nak cerita kat sini,dalam aku study malam ni kat library, aku ternampak seorang junior tempe ni. Ni bela janggut dan pakai kopiah ke library. Bila aku lihat dia,terdetik pulak kat hati aku, rasa kagum kat diri dia yang cukup 'berani' tunjulkan amalan sunah dia walaupon agak dipandang 'kurang' sesuai di sini. Sebab bab simpan janggut ni, bagi pendapat aku lah pernah ditegur oleh prof aku kepada kawan aku yang simpan janggut. Pernah gak aku tanyakan persoalan ini kepada ustaz semasa aku di BTN. Entah lah,ustaz tu hanya balas dengan senyuman. Pendek kata,dalam keadaan diri aku sekarang, aku tak tahu nak kata apa. Rasa ingin tu ada lah juga untuk simpan (sikit je pun janggut yang aku ada kalau aku simpan panjang kalau nak compare dgn budak-budak tempe). So bagi sapa-sapa pernah bincangkan isu ni,sudi-sudi lah kongsikan idea korunk yek.

Cakap pasal sunnah ni, aku ada mintak hadis-hadis dari Alimin..so aku rasa nak share juga lah kat sini. Semoga dapat lah sedikit sebanyak menjadi panduan kita...

Rasulullah sahallallahu 'alaihi wa sallam bersabda : Berpeganglah dengan sunnahku dan sunnah khulafaur rasyidin yang terbimbing, gigitlah dengan gerahammu, dan hati - hatilah kamu terhadap perkara yang baru karena sesungguhnya setiap bid'ah itu adalah sesat.
(HSR. Ahmad 4/126; At-Tirmidzy 2676; Al-Hakim 1/96)

Imam Az-Zuhry berkata : Ulama kita yang terdahulu selalu mengatakan : Berpegang dengan As-Sunnah itu adalah keselamatan. Dan ilmu itu tercabut dengan segera, maka tegaknya ilmu adalah kekokohan Islam sedangkan dengan perginya para ulama akan hilang pula semua itu (ilmu dan agama).
(Al-Lalikai 1/94 no. 136 dan Ad-Darimy 1/58 no. 16)

Ibnu Mas'ud radliyallahu 'anhu berkata : Berpeganglah kamu dengan ilmu (As-Sunnah) sebelum diangkat, dan berhati-hatilah kamu dari mengada-adakan yang baru (bid'ah), dan melampaui batas dalam berbicara dan membahas suatu perkara, hendaknya kalian tetap berpegang dengan contoh yang telah lalu.
(Ad-Darimy 1/66 no. 143; Al-Ibanah Ibnu Baththah 1/324 no. 169; Al-Lalikai 1/87 no.108 dan Ibnu Wadldlah 32)

Dari Jabir bin Abdullah, ia berkata : Sesungguhnya Rasulullah pernah bersabda dalam salah satu khutbahnya : Amma Ba'du! Sesungguhnya sebaik-baik perkataan ialah kitab Allah, sebaik-baik pimpinan ialah pimpinan Muhammad, dan seburuk-buruk perkara agama ialah model baru. Tiap-tiap yang baru adalah bidaah dan tiap-tiap bidaah adalah sesat."
( HR Muslim)

Ok lah..ni je yang aku sempat share untuk kali ni. Doakan aku dan rakan-rakan KMC dipermudahkan dalam exam kami. Semoga segala usha kita mendapat keberkatan daripadaNya.
Assalamualaikum

Saturday, 18 October 2008

Commed n Medicine

Assalamualaikum..

Lama dah tak jengok kat sini. Sibuk gak lah dengan study sekarang ni. Lagipun sekarang tengah medicine posting, so banyak yang kena dibaca sebelum pergi posting,kalau tak,hangus lah aku kena salai dengan prof. Harini 3rd day aku posting medicine. Kali ni aku dapat unit A Wenlock Hospital. So far,aku rasa ni lah posting medicine paling best if nak compare dengan 2 posting sebelum ni (3rd n 5th sem). May be sebab aku dah 7th sem kot,so banyak gak lah aku dah tau sikit-sikit pasal medicine,so tak delah blurrrrr je datang posting (seperti 3rd n 5th sem). Tapi aku rasa lebih semangat sebab unit aku kali ni, prof die sangat lah baik hati. Bukanlah maksud aku yang prof sebelum ni jahat, cuma kalini aku lebih suka sebab diorunk jarang tanya soalan (kalau tanyer pun,sure aku tak tau jawap nyer) dan diorunk suke ambil kelas,so banyak lah benda baru yang aku dapat. Kira berbaloi ah pergi posting dan taklah rasa pergi semata-mata untuk attandance je.

Unit kali ni, o.p.d die hari isnin,so isnin petang tu kenelah aku pegi hospital ambik case. Hari sabtu lak,kami akan ade seminar,so batch aku kene present,bergilir-gilir. Hari-hari lain,present case dekat prof. Tu serba sedikit lah pasal posting untuk sesiapa nak tau. hahaha..

Last posting aku adelah commed (community medicine). Ni subject utame 3rd year. Tapi sangatlah bosan pada mulanya. Ye lah,sebab kene belajar pasal community kat India ni (bukan Malaysia,tapi yang lagi leceh,ade gak prof yg suruh cari data pasal Malaysia,so kene lah surf internet). Tapi biasalah, prof aku selalu ingatkan yang subject ni sangat penting,sebab akan diajar skil untuk apply medicine kat community level. Aku pun angguk saja kepala. Tapi, lama-lama,aku rasa best lak posting commed kali ni. Sebab kami diagih-agihkan kedalam group yang kecil, 12 orang. Lepas tu kami disuruh buat chart or ape-ape je model untuk diletakkan dalam muzium commed KMC. Kami dapat tajuk Bioterrorism. So kami semua decide nak cakap pasal 4 main diseases je under topic ni..anthrax,plague,small pox and botulism. Rancang punya lah rancang, lepas tu bila jumpa our guide yg 1st,dia kurang setuju,so kami ubah sikit,ikut idea dia. Esoknya, guide kami tu tak datang lak,so kami kena jumpe yang lagi satu,dia pun tak puas hati dan ubah lagi idea tu. At last,aku rasa dah macam kapal angkasa lak model kami. Actually kami plan nak siapkan awal,sebab due date dia pada raya ke-3. So kami plan nak siapkan sebelum raya lagi. Tapi susah lah macam tu dengan idea yang berbeza-beza, tapi alhamdulillah..dipermudahkan juga urusan kami..and non-Muslim group members aku sempoi,malam raya tu,diorunk cuba habiskan (Muslim lain sibuk masak untuk jamuan raya). Bagus gila dapat member yang paham keadaan ni. Thanx guys!!

Gambar- dalam usha menyiapkan projek kami..







Itu adelah last commed posting aku. Syukur,at last aku enjoy juga subject ni. Sebab dalam subject ni ade juga belajar maths balik (statistik). Mula-mula jenuh gak mengingat kembali formula-formula yang pernah aku belajar dulu,tapi syukur, dapat juga lah ingat balik. End posting test dia pulak ade spoters,viva and theory questions. Aku ingat lagi, dalam viva aku,lepas aku present case diabetes, examiner tanya aku soklan maut... "Tell me about your project.. your guide happy with it?" (sambil menggoyangkan kepala)...aku pun dengan senyuman, menggoyangkan kepala juga tanda "Yes!" =p Kesimpulannya bagi aku posting comed kali ni aku dah buat yang terbaik dan enjoy gila..

Assalamualaikum..

Wednesday, 8 October 2008

Open House

Assalamualaikum..

Hari jumaat lepas aku dapat sms dari Habib yang balik raya di Malaysia..boleh pula dia tanya "Ade ape-ape ke nak kirim?". Tiba-tiba terlintas pula kat kepala aku untuk buat open house. Actually di India ni aku tak pernah buat lagi open house. Sebelum ni aku tinggal dengan tempe,so macam mana lah nak buat. So tahun ni,alhamdulillah,dapat pulak housemate yang cool and sempoi,so boleh lah kut penuhi hajat terpendam ni. Pada mulanya pening gak fikir sorang-sorang untuk tarikh nak buat open house ni,sebab kalau boleh nak ajak sama rakan-rakan dari Manipal. Tapi bila Habib balik je on Monday tu,aku nampak ketupat palas. Mestilah tak tahan lama,so kami decide nak buat open house tu esoknya, hari Selasa 7th Oct.

Sebabkan nak mudahkan kerja,kami pilih nasi ayam untuk disajikan malam tu (disajikan?? BM gile ayat aku).. Lepas tu, Kiah dan housemate dia pula bermurah hati mahu sumbangkan mee hailam (kuah asing tapi),so bertambah mudah lah kerja aku. Pendek kata,kalau habis lah nasi ayam tu ke nanti,ade jugalah benda yang boleh mengenyangkan perut tetamu yang datang. Mizerq dan housemate dia pulak bermurah hati menyumbangkan 3 jenis kek berasaskan coklet (kek batik, tiramitsu dan..ape yek name kek lagi satu tu??). Bukan itu sahaja, paneer masak ..(tak tau gak nama) dan juga rendang ayam. Banyak betul orang yang membantu. Naim dan Safwan pula menyediakan air. Mantap-mantap kerja budak-budak ni. Aku rasa,disebabkan sumbangan diorang ni lah yang menjayakan majlis kami malam tu. So pendek kata, walaupun rumah aku yang nampak dibuka habis (open house), tapi sebenarnya ini adalah hasil ramai orang. Kira gabungan 4 rumah di Maharaja lah ni. Terima kasih kepada semua ahli rumah yang terlibat!! Tak lupa juga pada korunk yang datang bersama buah tangan, dapat kek lapis Sarawak,kuih-kuih raya,kek raya dan minuman.

Tapi tanpa tetamu,apelah gunanya majlis. Aku nak cakap kat sini, orang yang datang semua nya cool gila. Sebab tu lah bagi aku,hilang rasa penat buat keje bila tengok korunk enjoy malam tu (ye ke korunk enjoy??). Tapi bila aku tengok korunk senyum je dalam pic yang aku dapat,so boleh lahkan aku assume korunk enjoy. Sebabkan aku dan Habib dari 2 batch yang berbeza,so kami jemput semua Muslimin n Muslimat dari 2 batch ni lah. So total dalam 50 lebih. Habis gempak rumah aku dengan kehadiran diorunk ni. Mantap ah korunk! Lepastu aku jemput sama junior-junior KDU aku dulu yang sekarang di Manipal. Pergh,korunk memang best ah,sanggup tu tempah teksi dari Manipal datang ke sini dan terus balik malam tu juga. Sorry ah korunk,sebab agak susahkan sebab buat malam,tapi aku rasa masa tu jelah terbaik. Anyway,harap korunk rase berbaloi ah datang kerumah kami k!. hehe..Tak lupa juga tetamu dari MMMC (Manipal),7 orang semuanya. Walaupun ade klas hari tu,diorunk sanggup gak meredah jalan-jalan yang berlubang naik bas datang ke sini. Nak jadikan cerita,siap berpecah disebabkan ade 2 biji bas color hijau (amacam? habis baik x ni aku cuba describe susah korunk datang sini)..tapi ok ape,korunk lah yang menjadi tetamu aku paling lama kalini. Sekali dengan breakfast ek. hahaha..nway, thanx to all lah..sebabkan korunk semua..majlis kami meriah!!

Suasana bersama mereka yang hadir....



Rakan-rakan KDU college..


Rakan-rakan MMMC...

Melayan tetamu..




Tuan rumah pun lapa gak..



Juadah...




Nak cakap kat sini,aku dan Habib mohon maaf kalau ada apa silap dan kekurangan untuk majlis kali ni. Yelah,rumah kecil je,so may be tak selesa mana. Tapi tu kami dah bukak habis dah rumah. Aku rasa tak de pun ruang di rumah aku yang korunk tak masuk. Bilik aku dan Habib pun jadi tempat korunk lepak makan. Hahaha..(ape-ape rahsie yang tak best senyap2 sudeh k!) Untuk mereka yang tak dapat hadir,aku rasa aku faham reason korunk..KMC,Manipal ade end posting exam..tak ape, insya'Allah ade rezki,tahun depan buat lagi KOT. Akhir kata...

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN

Sunday, 5 October 2008

Eid Mubarak






Selamat Hari Raya semua..

Walaupon dah raye ke-4, tapi ok je kan nak beraya lagi. Bagi aku,puasa sebulan,so raya pun kasi sebulan lah. Hahaha.. Actually saja aku letak gambar-gambar raya ni untuk memenuhi permintaan akak aku. Hari ni hari jadi akak aku! Happy birthday akak! Sure lain nyer cara sambutan birthday kali ni kan. Yelah,sebab sekarang dah bergelar isteri orang! hahaha Nak lagi best,kali ni birthday akak disambut dengan family di Melaka sekali,sebab dia baru je balik dari Perak (1st raya di rumah family suami). Dan paling best, 'hadiah' yang akak terima daripada Nya, alhamdulillah...tak sabar pulak rasa untuk menunggu detik itu nanti. Angah doakan yang terbaik untuk akak dan suami ;)

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin