CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, 22 September 2009

Eid Mubarak

Assalamualaikum...


Post kali ini lebih kepada pengganti kad raya kepada semua kenalan aku. Aku mahu memohon maaf kepada semua rakan-rakan yang pernah aku kenali. Disepanjang kenalan kita, sudah pasti ada silap dan salah. Maka aku mahu memohon maaf zahir dan batin keatas kesemua kesalahan yang aku pernah lakukan samaada sengaja mahupun tidak.



Rakan-rakan seperjuangan di KMC Mangalore & Manipal batch 2005




Budak lelaki batch aku.





My small 'family' in India..





p/s: kepada sesiapa yang masih tak puas hati and mahu selesaikan masalah sesama kita, sila beri tahu yek..yang aku hutang makan,minum,duit,kata-kata etc..sila jelaskan kepada aku... =)

SELAMAT HARI RAYA SEMUA!

Sunday, 20 September 2009

Esok Hari Raya

Salam..

Ramadhan tahun ini berlalu sangat pantas. May be sebab di awal Ramadhan, aku busy prepare untuk medicine end posting exam. Tahun ni agak lain keadaan sebelum raya. Memandangkan Malaysia yang dijangka beraya pada hari ahad, so kami semua pun plan buat sambutan raya hari ahad juga. Seperti tahun lepas, aku plan nak masak kuih keria. (walaupon aku pon tak tahu apelah kaitan hari raya dengan kuih keria). So semalam (sabtu), kami pergi ke pasar untuk beli barang-barang buat keria. Sekali peniaga di sana yang Muslim berkata, most probably raya hari isnin. Aku pun dah pelik..dan pada pukul 9 malam barulah semuanya confirm yang raya pada hari isnin.

Pagi tadi,aku call family yang sibuk beraya di rumah nenek Batu Pahat. Biasalah,suasana raya,mula lah adegan ayat-ayat sayu. Ada juga aku mengadu pada ayah aku yang aku rasa kecewa juga sebab apa yang dirancangkan tak jadi. Tapi aku ditegur oleh ayah aku. Dia ingatkan pada aku untuk bersyukur,sebab aku diberikan sehari lebih untuk bertemu dengan Ramadhan...alhamdulillah =)


Mood raya aku bermula pabila menerima kad raya daripada dia =) Siap ada duit raya (RM1 je ke??)




28 Ramadhan, (sabtu), aku dapat pula butang baju melayu. Ingatkan dah tak sempat sampai. Alhamdulillah, sampai juga dalam keadaan yang baik.



Beberapa hari sebelum raya, dapat 'beraya' dengan Asyraf =) Tak pernah lagi sentuh Asyraf..tapi ok lah, dapat tengok dia pun sudah cukup bagus.


Persiapan memulakan proses buat kuih keria!! ho yeah!!!


Kemas rumah yang tak pernah dikemas oleh aku sejak pindah =)


Itu dia, baju raya sudah digantung! (sila abaikan longgokkan baju atas katil itu)

Hari last berpuasa, kami satu batch berbuka di rumah Wari..antara hidangan yang dia sajikan adalah sate (sedap gile ah) dengan kuah kacang, nasi impit+sup=soto, dan juga kuah lode (gambar bawah). Terima kasih Wari sebab menaja makanan berbuka!!



Selesai berbuka puasa, kami bergerak ke Ecropolis, memulakan misi membuat kuih keria.. sedang ayik menggentel dan membentuk kuih keria (atas) dan digoreng oleh Alimin (bawah).

(aku tak tahu kenapa dia senget,dan tak tahu macam mana nak tegakkan gambar ni) =(


Selesai dengan kuih keria, kami sambung dengan membantu junior membuat kuih jala. Actually, benda yang sama jugalah yang kami buat tahun lepas. Membuat benda-benda ni bukan sahaja sekadar memenuhi tugasan kami, malah lebih kepada untuk mewujudkan suasana dimalam raya. Bak kata mak aku, raya di mana-mana pun sama sahaja,terpulang pada kita macam mana nak membuatkan dia meriah. Bawah menunjukkan cara-cara menebar roti jala yang ditunjukkan oleh Wari =)


. video

Akhir kata... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN!!

Saturday, 12 September 2009

Nur Kasih

Salam..

Sejak minggu lepas, aku diperkenalkan dengan drama melayu berjudul Nur Kasih. Pada mulanya "hek ele,drama melayu..tak pe ah,poyo and jiwang je lebih tu". Apetah lagi sekarang tengah giat mengumpul series 'omputeh' yang bermula kembali pada musim luruh ini. Tapi bila member SMAPK aku dulu yang sama kepala pun mencadangkan untuk layan drama melayu ni,so aku pun mula lah mencari-cari sesiapa yang empunya drama ini. Alhamdulilah, jumpa juga..terima kasih cik Faridah =)

Banyak scene daripada drama ini boleh diambil pengajaran. Tapi scene yang paling aku suka,akan aku cuba uploadkan di sini. Harap-harap tak kena saman dengan tv3. So bagi sesiapa yang mahu melayan drama ini, silalah layari website tv3 (aku dah tolong promote ni, jangan saman plak!).

Scene 1 - Ujian Hidup & Taubat

video

Scene ini menjelaskan maksud ayat dari surah Al-Baqarah 34-37. Ayat ini menjelaskan kisah Nabi Adam a.s yang diuji dengan godaan syaitan...

Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat "Sujudlah kamu kepada Adam", maka sujudlah mereka kecuali Iblis; ia enggan dan takabur dan adalah ia termasuk golongan orang-orang yang kafir. Dan Kami berfirman " Hai Adam, diamilah oleh kamu dan isterimu surga ini, dan makanlah makanan-makanannya yang banyak lagi baik di mana saja yang kamu sukai, dan janganlah kamu dekati pohon ini, yang menyebabkan kamu termasuk orang-orang yang zalim. Lalu keduanya digelincirkan oleh syaitan dari surga itu dan dikeluarkan dari keadaan semula dan Kami berfirman "Turunlah kamu! Sebahagian kamu menjadi musuh bagi yang lain, dan bagi kamu ada tempat kediaman di bumi, dan kesenangan hidup sampai waktu yang ditentukan". Kemudian Adam menerima beberapa kalimat dari Tuhannya, maka Allah menerima taubatnya. Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.
(Quran 2:34-37)



Scene 2 - Nur (petunjuk)



video


"Setiap manusia adalah fakir,namun dalam kefakiran itulah Tuhan memberikan petunjuk..inilah yang disebut Nur."


Scene 3 - Kekuasaan Allah



video


Scene ini menerangkan detik perubahan pada watak Adam setelah diuji dengan kematian kandungan isterinya.. Ayat Al-Quran yang dijelaskan dalam scene ini diambil dari surah Al-Baqarah ayat 28...

Mengapa kamu kafir kepada Allah padahal kamu tadinya mati, lalu Allah menghidupkan kamu, kemudian kamu dimatikan, dan dihidupkan-Nya kembali, kemudian kepada-Nya-lah kamu dikembalikan?
(Quran 2:28)




Sekarang baru episode 16, masih banyak lagi episode mendatang dan insya'Allah lagi banyak ilmu dan peringatan yang akan kita dapat jika sama-sama kita fikirkan maksud cerita yang mahu disampaikan. Bagi aku,best doh and enjoy habis belajar ilmu-ilmu agama dalam bentuk yang lain seperti ini. Atau lebih bagus jika aku cakap,lagi senang (dan menarik) untuk aku fahami tafsiran Al-Quran jika disampaikan dalam bentuk movie. Manfaatkan setiap perbuatan even dalam aspek hiburan kita dengan benda-benda yang berfaedah.. =)

Tuesday, 8 September 2009

Asing

Salam..

Hari ini lama juga aku spend masa lepak dalam bilik. Hari ini lecture habis awal dan memandangkan bulan Ramadhan,aku tak tahu nak jalan mana,so terus balik ke rumah. Lepas berbuka,baru sahaja hidupkan motor mahu ke masjid,hujan pula turun dengan lebatnya. Memandangkan kedudukan rumah baru aku yang jauh ke dalam,maka susah untuk aku menahan auto (public transport kat sini). So aku lepak sahaja di bilik. Terasa terasing betul malam ini. Tak ada orang untuk berborak dan melepak.

Dalam aku bosan sorang-sorang kat bilik,tiba-tiba mengingatkan aku balik kisah aku dengan saudari X. Dia bukanlah kawan rapat,yang biasa aku tegur, walaupon kami dalam satu kuliah yang sama. Tapi dijadikan cerita,masa aku 3rd year dulu,satu hari aku datang lambat dan prof sudah mula mengajar. So tanpa fikir panjang,aku duduk sahaja di mana-mana tempat yang kosong, dan ditakdirkan aku duduk di sebelah X.

Selepas selesai mengajar,prof tadi keluar. So kami pun menunggu untuk prof yang lain datang,. Ditentukan pada hari itu,prof yang kedua datang lambat. Banyak juga masa yang ada. Kelas sudah mula bising. Semua orang mula bercerita hal masing-masing. Namun dia senyap sahaja membelek-belek lecture note yang ditulisnya tadi. So aku dengan rasa serba salah menegur dia. Lama juga aku tunggu balasan teguran aku itu. Dengan rasa berat hati,dia membalas teguran aku. Fuh~ lege, berbalas juga teguran aku..Namun kemudian,dia memberitahu aku dia tak suka sangat bercakap dan bergaul dengan orang ramai dan prefer untuk mendiamkan diri. Aku pun berasa pelik,tapi sebabkan rasa nak hormat pendirian dia,aku pun senyap sahaja. Lagipun, aku bukan kenal dia macam mana.

Selesai lecture pada petang tu, aku pun bergerak keluar dari klas. Tiba-tiba aku dengar dia memanggil aku dari belakang dan meminta maaf jika apa yang dia lakukan tadi buat aku terasa. Oh,may be sebab aku TERbuat muka kot dengan kata-kata dia tadi.

Dipendekkan cerita, bagi dia,dengan mengasingkan diri dari orang ramai membuatkan dia lebih selesa. Bagi dia,lagi banyak bergaul dengan orang, lagi banyak ragam yang dia akan jumpa dan menyebabkan lagi banyak hal yang dia akan fikirkan. Lagi banyak dosa yang dia akan buat seperti mengumpat dan mengutuk, dan juga risau akan membuatkan orang lain tersinggung dengan perlakuan dan kata-kata dia.

Sejak dari hari itu, aku hanya memerhatikan dia dari jauh. Aku tak tahu, adekah benar ataupon salah dengan pemikiran dia itu. Adekah ini yang dinamakan kera sumbang?? Atau ini adalah cara dia untuk memperbaiki diri dia menjadi orang lebih sempurna.

Birthday - Joe

Salam..

So malam ni kami satu batch celebrate birthday Joe..merupakan birthday yang last untuk tahun ni among budak lelaki batch kami... Tempat asal nak celebrate kat Sizler Ranch, tapi sebab lupa nak book awal tempat tu dan penuh,so kami bergerak ke tempat lagi cool tapi jauh, The Village, Airport Road. Alhamdulillah, lama dah kami tak kumpul sama-sama satu batch,so malam ni diberi peluang. [tapi aku rasa banyak bincang pasal kisah binatang je..xpe,tu pun ilmu juga =p ]

Terima kasih kepada Ahmad Jauhari aka Joe sebab menaja dinner malam ini..and happy birthday dude! Moga perjalanan hidup akan lebih diberkatiNya..insya'Allah..





video

p/s: video gelap pulak =)

Sunday, 30 August 2009

Hari Penuh Dengan Pengajaran


Salam.

Awatlah poyo sangat tajuk post kali ni. hahaha mari aku terangkan sebabnya...

Pada hari ini, dimulakan dengan..TERlalu lambat bangun sahur, dengan perasaan badan separuh demam dan tidak sihat. Aku hanya sempat meneguk air kosong di dapur. Sementara tunggu waktu subuh berjemaah di masjid, (pukul 5.20a.m which is 30 minit selepas azan subuh), aku teruskan membaca Kundu. Actually, pada pagi ini, aku ada medicine end posting exam. So sangat lah cuak,ditambah lagi dengan kesihatan yang kurang baik (cuak exam kot). Pada mulanya, study di meja study...tapi aku rasa,aku lagi banyak 'study' facebook dari medicine book, so aku beralih ke atas katil,yang kononnya bertujuan untuk menjauhkan diri dari laptop. Namun,apakan daya...study medicine atas katil+sangat awal pagi+malam tadi tidur lambat+rasa badan tidak sihat+katil dan bantal yang empuk+kipas yang berpusing laju+badan dibaluti selimut= maka jawapannya sangatlah jelas..zzzZZZ

Aku terjaga pada pukul 6 pagi!!! Itupun selepas terdengar dentuman pintu yang ditutup Habib pulang dari masjid. haish~ So bergegas solat dan sambung study balik. Tengok jam,lagi sejam setengah sahaja untuk aku cover Respiratory System dan Cardiovascular system!!! Ape lagi, pengang highlighter dan dengan lajunya mewarnakan page2 yang hitam putih tanpa rasa bersalah sama ada faham atau tidak. [camca:jangan study last minute,tidur awal malam before exam,jangan study atas katil,jangan melengahkan solat]

So pada pukul 7.30 pagi,aku bergerak ke Wenlock Hospital. perut sudah mula berbunyi kelaparan (1st time tak bersahur,so masih tak biasa). Sampai je di hospital,aku lihat wajah2 patients yang agak asing bagi aku. Aku cuma kenal 3 orang daripada 12 orang yang berada di sana. Hadoi! Stress aku!! Perut berasa lagi lapar (sebabkan stress). Meneglupor aku menunggu detik dipanggil angka giliran. Aku mulakan dengan short case, dan aku dapat CVS case. So dengan keadaan meng-control gelabah aku,aku cuba mulakan dengan bertanyakan details pasal patient aku...general examination, aku dapati ada pedal edema..erm,dengan yakin aku tulis. Dalam auscultation pulak,aku dengar mumur,bila aku palpate carotid pulse,aku confirmkan ianya adalah systolic murmur di mitral area..'ooo so pansystolic murmur lah ni'...

Lepas 20 minit berlalu, examiner pon datang. Aku dengan muka berpura-pura-yakin mulakan case presentation aku. Tiba-tiba dia pegang kaki patient aku,lalu picit. Dia kata 'anda yakin patient ni ada edema??' grrrrr aku pun buat-buat yakin dan cakap YES! aku picit kaki patient itu balik,dan alhamdulillah..berlekuk juga kaki dia..'ermm ok,just mild edema'..dalam hati,aku berkata 'hek ele..mild pon,ade gak kan edema!!' tapi senyap jelah,sambil senyum sindir.

Bila part auscultation pulak, dia kata yang ada lagi mumur selain pansystolic di mitral area..erghh betol ke dia ni..betol lah kot. Bila dia tengok aku mengelabah,dia pon kata..'it's ok..continue with your other findings'...abaikan lah... [camca:yakin dengan apa yang dibuat,jika kita yakin kita benar]

Long case aku, aku dapat seorang makcik yang ada masalah respiratory system (history of TB) dan now dah develop cor pulmonale (ada COPD gak now). Masalah betol lah,baru aku perasan,aku tak pernah buat complete case respiratory untuk female patient!!! so 'tersipu-sipu' aku membuat measurement dan auscultate makcik tu. [camca: RV Bhat pernah berkata..untuk menjadi doctor yang berjaya, belajar dari patient tanpa memilih perbezaan antara mereka]

Habis sahaja endposting..aku berasa sangatlah lega. Tapi badan rasa sangat letih sebab lapar dan penat mengelabah. Balik je bilik,tak boleh berehat,sebab kene prepare slides untuk seminar pukul 3!! Aku dapat tajuk Respiratory acidosis-compensation. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. [camca:prepare awal-awal,so tak adalah kalut last minute]

Habis je seminar, aku boleh berehat untuk sejam. Pukul 6 petang,aku dan rakan-rakan KMC lain berkumpul di Maharaja,untuk memulakan perjalanan ke rumah anak-anak yatim Bunder. Selepas semua berkumpul di sana,kami mulakan perjalanan. Alhamdulillah,semua selamat sampai kira-kira 20 minit sebelum masa berbuka. Pada mula aku sampai di sana,terkejut juga melihat keadaan rumah anak yatim tu yang bagi aku sangat sempurna (di India). Alhamdulillah,masih ramai mereka yang berhati mulia memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan.

Kami berbuka di sana sambil ditemani adik-adik yang sangat ramah dan innocent gila muka mereka =)

Selepas berbuka puasa, kami naik ke dewan solat untuk solat magrib berjemaah. Pada masa kami menadah tangan untuk berdoa,tiba-tiba bulu roma aku mula meremang pabila mendengar mereka dengan satu suara yang kuat dan yakin menyebut 'Amin' dan berselawat keatas Nabi Muhammad s.a.w..terdetik dalam hati,mengingati betapa sucinya hati mereka. Aku maksudkan, mereka tahu, tiada siapa yang boleh menolong mereka,mereka tiada ibu bapa untuk mengadu...hanyalah Allah tempat mereka memohon dan mengadu nasib...Ya Allah, betapa kuatnya iman mereka kepada Mu, dengan rasa yang bersungguh-sungguh dan satu,mereka memohon padaMu..aku yang selama ini dikirakan bernasib lebih baik dari mereka,mungkin alpa dan leka,hakikat sebenar kekuatanMu dan kepadaMu sahajalah tempat aku memohon...ampuniku ya Allah...

Selepas solat,kami adakan sesi tazkirah. Lepas tazkirah,kami turun kebawah balik untuk dinner. Pada masa dinner, aku duduk bersama Nasir (antara mereka yang senior di sana-18 tahun). Nasir boleh bercakap dalam English,so agak mudah aku bertukar cerita dengan dia. Seorang budak,paling kecil di sana, berumur 6 tahun duduk disebelah Nasir. Sekali lagi hati aku mula diingatkan kembali,betapa mulianya hati mereka. Aku lihat dengan jelas, Nasir sambil berborak dengan kami, menyedukkan nasi kepada budak 6 tahun itu..dan melayan dia seperti mereka adalah adik beradik. Ya Allah, Kau telah pisahkan mereka daripada ibu bapa mereka, tapi Kau telah kurniakan mereka saudara baru yang sama-sama menjaga dan berasa tanggung jawap sesama mereka. Ya Allah, Kau Maha Adil dan mengetahui apa terbaik untuk hambaMu.

Selepas dinner, kami pergi ke masjid yang bersebelahan dengan rumah anak yatim itu. Selepas menunaikan solat Isya' dan Terawikh, kami mula beransur pulang dengan seribu satu pengajaran dan peringatan atas diri kami...Alhamdulillah

Tuesday, 25 August 2009

House Warming Party + Iftar +Terawih + Birthday Celebration-Alimin

Salam
Alhamdulillah, selamat dah aku dan Habib pindah ke rumah baru,Royal Ascot. So untuk memanjatkan rasa syukor dan sempena menyambut bulan Ramadhan, aku dan habib buat majlis makan-makan. Disebabkan juga tak sempat kami menyambut hari jadi Alimin, kerana perintah berkurung (curfew) time berbuka puasa, maka aku plan nak sambut juga pada hari ini. Tapi malang, birthday boy tak hadir pulak pada masa potong kek. So dipotong oleh Wari..






video video

p/s: kami yang sungguh riang-ria =)



Motor baru Bob--> FLAME!!