CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, 12 July 2008

Kannige Thondre


Pandangan mereka yg ade diabetic retinopathy.

Ini adelah salah satu complication dr diabetes mellitus (kencing manis). Bukan ah kat sini aku nk bg lecture,cume nk share sini,aritu kitorunk blajar psl bende ni ah. Menarik nak cakap kat sini pasal treatment tuk diabetic retinopathy.
Ape yang aku paham dr lecture tu,konsep treatment adelah sacrifice. Sebab punce masalah dlm diabetic retinopathy ni adelah ischaemia. Kirenyer sbb kan diabetes ni,banyak abnormal blood vessels yg terbentuk,tp since die abnormal,so xcukop ah tuk supply blood ke semue retinal tissue.So dgn treatment ni,die hapuskan beberape retinal tissue,so baru ah cukop untuk limited blood, supply remaining tissue.
Haish~ evn dlm organ yg kecik tu pon (mate),kene amalkan konsep sacrifice. Apetah lagi dlm life kite kat dunie ni yg jauh lg besar n mencabar. Boleh kite pikir mcm ni kot.. mate as diri kite sendiri and diabetes as problem kite. Nak tambah lagi,normal blood vessels tu as Al-Quran and Sunnah, so yg abnormal vessels tu as ajaran2 lain or sumthing yg nampak molek n cool,padehal x bergune tuk jamin kebahagiaan.Malah abnormal blood vessels ni more prone tuk rupture,so causes other complications like hemorrhage and retinal detachment (kire masalah dlm hidup tu jadi more complicated).
So dalam kite tangani masalah kite seharian,kite kene ah sacrifice sumthing to make sure diri kite still bleh survive dlm dunie yg penuh cubaan ni. Sebab sumber kebahagian tu tetap ade pada Al-Quran and Sunnah (normal blood vessels).
Marilah kite sacrifice sumthing tuk pastikan kebahagian hidup di akhirat yg jelas akan ade n kekal abadi.

It is reported on the authority of Hadrat Ayesha that she heard Rasullullah s.a.w said:
On the Day of Resurrection people will be gathered barefoot, naked and uncircumcised.

Then she asked :
O messenger of Allah! Will the men and the women see each other?

Rasullullah said:

Their plight would be so severe that they will not look at each other.

(Sahih Muslim)



Abu Hurayra reported that Rasullullah s.a.w said:
On the Day of Judgement the sweat will cover the land to the depth of seventy cubits and it will reach the mouths of the people, or to their ears.
(Sahih Muslim)



p/s Kannige = eye and thondre = disease , both are in Kannada (as usual) hehehe

Assalamualaikum..

2 kata-kata kawan:

nurul asyikin said...

saya tak paham macam mana awak kaitkan sebab saya x dapat nak bayangkan,but saya paham apa yg ingin awk sampaikan..huhu~ (tangle2)

Mohd Izwan Samion said...

sorry2..mmg diakui kelemahan sy berbahase..bahase ibunde pon dah xbetol mane,apetah lagi bahase asing..nway,kalo awk dapat paham maksud utame post sy kali ni..tu pon more thn enuf..thanx for d comment n insya'Allah akn improve lagi mutu bahase sy.. =p