CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, 16 July 2008

Mencebir Bibir


Bagi sesiapa yang tak paham,ni ah nama nyer mencebir bibir (BM kan??)


Aku tak sure pulak yang 'mencebir' tu perkataan dalam Bahasa Melayu atau lebih kepada loghat tempat aku je. Mencebir bibir,salah satu expression muka ketike sedih.
Nak jadikan cerita,hari ni dalam kelas plastic surgery (h.o.d punyer class tu) kitorunk belajar pasal oral carcinoma (kanser mulot). Most common cancer adelah squamous cell carcinoma.
Macam biasa ah,lecturer ni jenis yang suka tanyer soalan. Nak jadikan cerita,die tanyer..anatara bibir atas dan bawah mane lebih common to develop cancer. Aku n Halim macam biasa,meneka secare rambang (wild guess) tapi senyap2,tak pernah kot kitorunk bangun dan jawap. Kami teke bibir bawah.. Tekaan kami tepat plak tu...
So soalan seterusnya, reason kenapa bibir bawah more common to develop cancer.. ermmm..ermm....aku pandang muke Halim..pastu aku lihat die mencebirkan bibir die.. huhuhu..aku pon terpikir bende sama,tapi, tak kan nak jawap macam tu..
Tekaan kitorunk betol tu..sebab bibir bawah selalu expose kat matehari (UV light). Salah satu care nak expose kan bibir bawah adelah mencebirkan bibir. Tapi banyak lagi sebab lain,salah satunyer merokok,sirih etc.
So,ketika muka sedih,jangan lah cebirkan bibir kite,nanti kene kanser,susah plak.Pendek kate,kurang kan ah mencebir bibir tu,malah selalukan ah senyum,sebab selain dari elakkan kene kanser,senyum tu sedekah paling mudah kita boleh buat,and tenteram hati orang lain tengok muka kita bile senyum...senyum lah yek..jangan sedih2,marah2 mahupon merajuk lame2..pening kepale orang lain pikirkan nnt..hehehe
Assalamualaikum..

1 kata-kata kawan:

Nurul Asyikin Binti Mohd Ali said...

tulis2 gak...tpi iktibar utk diri sndri jgn dilupekan...=p jgn MENCEBIK BIBIR-ni bahasa tempat sy~