CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, 19 March 2009

Susu

Salam..

Baru selesai posting pediatric. Best jugak posting ni. Main dengan budak-budak sambil tunggu prof yang datang pukul 11.30 (paling awal), padehal patut start pukul 9.30....





Tak pulak aku tau nama budak ni. Tapi ni lah yang paling comel kat dalam wad tu. Sebab badan dia berisi. Yang lain semua kecil-kecil dan kurus sebab tak cukup bulan (pre-term baby) tak pun tak cukop makan (malnutrition) etc.

Tadi aku ade baca pasal pre-term baby under tajuk breastfeeding. Menarik sungguh..air susu yang dihasilkan ibu yang melahirkan anak pre-term ni lain dari yang term (cukup bulan). Susu untuk preterm mengandungi lebih protein, lactose dan semua benda yang diperlukan baby secukupnya untuk dia catch-up pertumbuhan selepas lahir (post-natal catch-up growth). Ini lah hukum alam, yang ditentukan olehNya. Sungguh sempurna meliputi semua aspek.

Dulu aku pernah curi-curi dengar perbualan ustazah aku di sekolah rendah...
"Tak takut ke beranak banyak-banyak ni, susah kan nak jaga, lagi-lagi dengan perbelanjaan seharian mereka....."
Ustazah aku yang anak banyak pun jawap... "setiap anak yang dilahirkan ada rezki dan bahagian mereka masing-masing.."
Dulu aku tak paham sangat jawapan ustazah aku ni. Now, alhamdulillah, boleh lah paham sikit-sikit.

p/s: 'su su' kat sini maksud dia kencing aka buang air kecil.. ;)
salam..

3 kata-kata kawan:

rashid said...

rezeki memasing tu...

layan paeds, jgn x layan..
divisyen med yg kdg2 azab, brrrrr.....

su su tu kencing?..
malayali ka, telugu ka, bahasa pelat ka?...

norfaridahanum mad norizan said...

ouch!
br skang aq tau...patut r lecturer kannada aq dulu sengih bila kitorg bg definition "milk" kt dia..dia ckp "after class i'll let you know" which is smpi skrang pun dia x gtau.ces!rupanya yg tuh!!!

Mohd Izwan Samion said...

rashid: dlm Hindi lah..

anum: ;)