CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, 3 March 2009

Hi Hi Bye Bye

Jamuan perpisahan Ahmad Firdaus (Abg Daus) dan Radzi (Aji), yang ditaja Faridah (lol)

Salam..

Habis je bulan February, maka habislah sesi pembelajaran budak-budak MMMC batch 19 di Manipal. So diorunk mula beransur balik Malaysia dan menyambung lagi 2 tahun setengah kat Melaka. Terasa gak kehilangan diorunk,kira selepas ini kalau pergi Manipal, kuranglah tempat aku boleh melepak. Tapi masih ada lagi rumah Rasyid dan Ammar.

Aku pun terfikir balik pasal alkisah berkenal dan berpisah. Dulu-dulu masa aku habis belajar di SMAPK, aku rasa sayu juga lah tinggalkan sekolah. Macam-macam lah benda yang budak-budak kelas aku buat sebelum berpisah. Jamuan, tulis buku biodata dengan kata-kata nasihat dan lain-lain. Ni kira nak buat something lah sebelum berpisah. Puas lah kitorunk bertukar email, fon number dan alamat. Bila dah keluar SMAPK, senyap pula semua orang.. kadang-kadang ‘hi-hi and bye-bye’ sahaje ah dalam friendster tak pun facebook.

Rakan-rakan SMAPK 4 Musytari 2001

Bila zaman KMPP pula, jumpa lagi kawan-kawan baru. Tapi sebabkan aku dapat tawaran JPA,so aku stay sana untuk 3 bulan sahaja. Tak ramai sangat kawan baru yang sempat aku jumpa,selain dari budak praktikum H3P1 dan budak lama SMAPK, adelah sikit-sikit kawan lain yang sempat aku kenal. So bila nak berpisah,buat benda-benda yang sama gak. Keluar outing Bukit Mertajam and Gurney Plaza..ambik email and fon number. Pastu, bila dah keluar, facebook and friendster gak le yang kitorunk guna untuk berhubung.

Zaman KDU, lebih kurang sama. Budak UNSW yang keluar awal dari kami budak A-Level, sempat lah wujudkan friendster sebelum keluar. So takde lah mintak email and fon number lagi, sebab aku dah tau sangat,last2 benda tu gak yang akan kitorunk guna.

So benda sama yang berlaku di zaman dulu2 terjadi kembali. Sebab tu aku terasa nak tulis pasal benda ni. Erm, tapi yang aku perasan lah kan, tak de lah rasa sayu aku sekarang ‘sepower’ perasaan sayu masa mengakhiri zaman SMAPK dulu. May be sebab aku dah ‘jemu’ kot dengan hal berjumpa-berpisah ni. Kira sekarang aku lebih faham ah,adat pertemuan,mesti ade perpisahan. (bagi dia yang menangis dalam klas meratapi pemergian diorunk, harap bersabar lah yek..)

So dalam mood mengimbau kembali persahabatan kami, aku terpikir, ape pandangan Islam dalam hal persahabatan ni. So aku pun buka kembali buku-buku yang ade (membersihkan habuk2 yang melekat terlebih dahulu)…

“Sesungguhnya orang-orang mu’min adalah bersaudara karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat.”
(49:10)

“ Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai,….”
(3:103)

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma’ruf, mencegah dari yang mungkar, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, dan mereka ta’at kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.”
(9:71)

Bagi rakan-rakan MMMC batch 19, wish all of u best of luck dalam study dan new life kat Melaka..insya'Allah, ade rezki jumpa di sana.

3 kata-kata kawan:

norfaridahanum mad norizan said...

aq ckp bagik aq tulih dulu...ces!!!
dah r tuh,perli aq sbijik lak tuh..mmg r ko.haha!x mo kasik gambar =p

Mohd Izwan Samion said...

hahaha..thanx kerane sudi menaje dinner smlm..kalo ko x ajak g sane,sure abg daus ko ajak g kambing lagi..

Anonymous said...

salam,

cube ko letak gambar korang2 baru2 ni n compare...hehehe...how years make changes to us...