CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, 1 May 2010

my 1st '1st May'

Salam..


1st May- Hari pekerja aka Labour Day...aku meraikannya di Goa =)

Walaupun aku baru mula berkerja [intern pun dikire kerje lah kan,sbb org dah tak consider aku sebagai student lagi dan dapat gaji ], tapi sejak aku dilahirkan lagi, aku dah anggap tarikh ini sebagai satu hari yang aku akan raikan. " Selamat Menyambut Hari Kelahiran Abah! "

Sebabkan pertama kali aku meraikan Labour Day, aku pun mula tertanya-tanya pasal tujuan ianya diwujudkan. Cara paling mudah dengan merujuk kepada pakcik wiki...

"Labour Day or Labor Day is an annual holiday celebrated all over the world that resulted from the labour union movement, to celebrate the economic and social achievements of workers . The majority of countries celebrate Labour Day on May 1, and it is popularly known as May Day and International Workers' Day , while some celebrate on the first Monday of September.

The celebration of Labour Day has its origins in the Eight-hour day movement, which advocated eight hours for work, eight hours for recreation, and eight hours for rest."


Pergh banyak pula nama lain bagi 1st May...tapi part yang last sekali tu terkecuali lah kat India..pernah je aku kerja 18 jam under surgery posting, but now hanya 2 jam under ophthalmology posting!! hahaha Lain tempat, lain ragam...asalkan dapat cuti,layan~

3 kata-kata kawan:

aziahzuber ialah name saye. said...

alaa.. ish. apsal ko boleh wat intern kt india aku takleh wat intern kt ireland. demm!!~ *takde kaitan ngn post, saje nk tulis jgk*

Mohd Izwan Samion said...

haha intern di india adelah part of d mbbs course..pendek kate,
mbbs @ india = 4.5 years study + 1 year intern

news headlines todays said...

Thanks for your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a great author. I will always bookmark your blog and will often come back at some point. I want to encourage continue your great work, latest online news have a nice holiday weekend!