CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, 12 April 2010

Air Teh Suam-Suam Panas

Salam..

Kini baru aku paham maksud kata-kata Dr. RV Bhat masa aku medecine posting dulu [UG]..

"Pesakit adalah 'tuhan'..so kene hormat dia sebab daripada dialah kita belajar untuk menjadi doctor" [prof aku di sini sentiasa gunakan word 'god' untuk menunjukkan rasa hormat dia keatas sesuatu..so harap maklum]

Masa minggu pertama aku sebagai intern, aku dapat satu kes terbakar [burns case]....*apsal pelik sangat bunyik nyer ha 'kes terbakar??' kes melecur disebabkan terbakar ke? * so kali ini aku namakan dia Atan. Kes si Atan merupakan MLC case [medico legal case]. Mengikut cerita nurse di ward aku, dia dituduh membakar isteri dia. Ketika Atan menolak isterinya ke dalam api, isteri dia sempat menarik sama tangan kiri si Atan. Isteri si Atan mati dalam perjalanan ke hospital,disebabkan melecur seluruh badan. Si Atan pula melecur teruk seluruh tangan kiri dan separuh badannya. Diceritkan juga, si Atan pernah cuba melarikan diri terjun melalui tingkap burns ward itu. Akibatnya, kaki Atan digari dan ditambat di tiang katil.
Kali pertama aku masuk bilik si Atan, kembang habis hidung menangkap bau busuk. Aku cuba buat-buat cool tahan bau busuk itu,sampai aku rasakan hidung aku mulai rasa panas. Sebab aku pernah dimarah prof forensic aku,masa 1st autopsy [drowning] case disebabkan aku menutup hidung. Ini bertujuan untuk tunjuk rasa hormat kepada mayat,apatah lagi kes si Atan yang masih hidup ini.Dibuka bulatan tangan si Atan. Perghhh!! masa itu aku dah bertekad tak nak makan daging untuk sebulan [tapi esok malamnya aku layan gak rack of lamb]. Ini kes deep burns,jadinya memang habis semua kulit tangan kiri Atan terbakar. Sedang aku tenung dan cuba fahami perasaan si Atan menahan sakit, aku ditegur oleh PG aku. Dia suruh aku ambil darah untuk dibawa ke makmal. Aku pun cuba cari vein di tangan kanan si Atan,tapi tak jumpa [ada kesan melecur juga disebelah kanan]. Aku pandang muka PG aku dengan harapan dia akan mengantikan tempat aku. Tapi PG aku yang cool itu memusingkan arah pandangan dia kearah peha si Atan seraya memberi arahan untuk ambil darah dari femoral vein. Dalam hati aku berkata.."WOW!! benda baru ni!!".

Selesai ambil darah, PG aku suruh aku buat catheterisation, kiranya memasukkan tube kedalam salur air kencing. Sebelum ini memang banyak kali aku lihat PG aku buat,tapi tak pernah pula try,so hati aku pun terus berkata "WOW!! benda baru lagi!!" Ketika aku memegang zakar si Atan untuk memasukkan tube itu,aku dapat rasakan gerakan-yang-tidak-diingini berlaku. 'DANG!!KO JANGAN NAK BUAT KACAU PULAK ATAN OIT!' Aku cuba buat cepat-cepat sebelum terlambat,tapi apakan daya,itu adalah 1st catheterisation aku...maka akhirnya...dapatlah aku melihat tangan aku dibasahi 'air teh suam-suam panas' dengan derasnya~

Tapi pada hakikatnya, walaupun dia dipandang serong oleh orang lain disebabkan jenayahnya dan walaupon aku dikencing kaw-kaw nyer oleh si Atan,namun aku tetap 'hormat' dia dan berterima kasih, sebab aku belajar 2 perkara baru clinically dan juga cuba belajar erti bersabar dalam menuntut ilmu LOL =)

--> sekarang Atan dah baik dan hormat kami..sebab kami sahajalah 'pelawat' yang datang bertanya khabar setiap hari [padehal aku tak paham pun ape yang dia cakapkan] =)


0 kata-kata kawan: